Hemmabibliotek för barnens läslust

Avkalle

Hemmabibliotek för barnens läslust

Alla, både vuxna och barn, behöver ha en lugn plats för att varva ner och få vara ifred från alla måsten och krav i vardagen. Många uppskattar en trädgård eller balkong för att njuta av sol och värme, men det behövs också en lugn plats inomhus. Då kan ett eget biblioteket vara lösningen. För att hjälpa barn att bygga upp läsintresset är hemmabiblioteket ett smart sätt att utan större ansträngning bidra till barnens läsmiljö.

Är du en läsare?

”Det finns två olika människotyper – läsare och icke-läsare”, är något man ibland kan höra. Läsarna drömmer nog om en liten vrå där de kan krypa ihop med en god bok och drömma sig bort i bokens handling. Idag när läsintresset bland unga drastiskt har sjunkit behöver alla hjälpas åt för att skapa läsintresse hos barn och det börjar i hemmet. Läsförmågan bidrar till ett bättre ordförråd, en bättre förståelse av olika sorters text och därmed en förståelse av samhället via exempelvis nyhetsläsning. Att läsa romaner ger nycklar till hur man kan interagera med andra människor. Det finns med andra ord många anledningar till varför barn behöver kunna läsa. Ett sätt att locka en motsträvig läsare in i böckernas värld kan vara via den nyare företeelsen bokstagram där barn kan se fina bilder och man tillsammans kan läsa om roliga boktips.

Hemmabibliotek

Genom att skapa en mysig läsmiljö både för barn och vuxna, finns förutsättningar för att även barnen ska bli förtjusta läsare. Alla har inte plats för ett stort bibliotek, men alla kan göra något. Ditt bibliotek kanske är en bokhylla i vardagsrummet där du har en läsfåtölj, någon grön växt och en bra lampa. Planera läshörnan tillsammans med ditt barn. Finns det plats i barnets rum kan ni skapa en liten läshörna där. Det allra bästa är dock en gemensam plats där ni kan läsa, antingen tillsammans eller djupt försjunkna i varsin bok. Den gemensamma läsupplevelsen blir positiv på båda sätten. Varför inte göra en liten bokcirkel tillsammans med ditt barn i er nya läshörna?

Flytta med dina böcker

Om du ska flytta har du stora möjligheter att planera för ett bibliotek i ditt hem. ”Kunskap är inte tung att bära”, sägs det, men böcker är ofta det rent fysiskt. Problemet löses smidigt genom flytthjälp, och då kan du lägga energin på planering av ditt bibliotek istället för att bära flyttlådor. Flyttfirmor kan bistå både med att packa ner, flytta och eventuellt att packa upp. När allt är klart kan du med gott samvete sjunka ner i din läsfåtölj med en feelgoodroman och njuta av ditt nya hem och ditt eget lilla bibliotek!

Om författaren

kalle administrator