Afrikansk litteratur

Avkalle

Afrikansk litteratur

Afrika var en gång i tiden känt som den mörka kontinenten. Det var slavhandlarnas och kolonisatörernas syn på Afrika som något mystiskt, gåtfullt och till stora delar okänt, i motsats till det ”ljusa” och utvecklade Europa. I takt med Livingstones, Stanleys och andra forskares upptäcktsfärder reviderades dock denna bild undan för undan. Ännu idag är dock kunskapen om afrikansk kultur överlag låg. Visst, afrikansk musik har fått stor popularitet, men kontinentens litteratur är inte särskilt välkänd.

Flytta för att jobba

För att kunna leva på sitt skrivande har många afrikanska författare tvingats lämnat sina hemländer. Många undervisar på universitet i USA eller England, och i flera fall har de fått prestigefyllda professurer. Nobelpristagaren 2021 i litteratur Abdulrazak Gurnah återfinns exempelvis sedan länge i England, medan välkända Chimamanda Ngozi Adichie har gjort akademisk karriär i USA. Som författare går det ofta att jobba hemifrån. Vissa föredrar dock lugnet i en skrivarlya. Att hyra in sig på ett kontorshotell, där allt från internetuppkoppling till kaffemaskin redan är fixat, kan vara en lösning som passar för andra. För svenska aspirerande författare intresserade av kontorshotell kan Workaround vara bra att känna till, eftersom de förmedlar delade kontorsytor i hela landet. Fördelen är att de hjälper till i hela processen från utvärdering av alternativ till förhandling av kontrakt och slutligen inflytt.

Prisregn under 2021

2021 var ett fantastiskt år för afrikanska författare. Toppen på isberget var förstås ovan nämnde Abdulrazak Gurnahs Nobelpris. Men bakom honom fanns många andra: sydafrikanen Damon Galgut tilldelades det prestigefyllda Booker-priset, Mohamed Mbougar Sarr från Senegal vann det främsta franskspråkiga litteraturpriset Prix Goncourt, och dessutom erövrade hans landsman Boubacar Boris Diop det ”amerikanska Nobelpriset”, Neustadt-priset. I den portugisiskspråkiga delen av världen är Prémio Camões det förnämsta litterära priset och det gick 2021 till Paulina Chiziane från Moçambique.

Nigeria och Sydafrika

De två främsta litterära länderna har traditionellt varit Nigeria och Sydafrika. Nigeria hade en framgångsrik mellankrigsgeneration främst med Wole Soyinka, som också fått Nobelpriset, och Chinua Achebe vars ”Allt går sönder” är en av de mest lästa afrikanska romanerna någonsin. Till samma generation hörde även Amos Tutuola, Ben Okri och Elechi Amadi. I dagens Nigeria utmärker sig framför allt Chimamanda Ngozi Adichie vars ”En halv gul sol” och ”Americanah” fått många svenska läsare. Från Sydafrika känner vi framför allt till J.M. Coetzee och Nadime Gordiner, bägge som bekant Nobelpristagare, samt Andre Brink och Breyten Breytenbach. Flera av dessa råkade ut för censur och till och med fängelsestraff för sitt engagemang i anti-apartheidrörelsen.

Om författaren

kalle administrator