När vi pratar om arbetarlitteratur är det omöjligt att inte nämna Moa Martinsson. Hennes realistiska romaner, som ”Kvinnor och äppelträd” och ”Mor gifter sig” är idag närmast historiska dokument, skildringar av kvinnoliv från en svunnen tid. Samtidigt finns det mycket igenkänning även för en nutidskvinna.
Moa hette egentligen Helga Maria Swartz och föddes 1890 i Östergötland. Uppväxten har präglat både henne och författarskapet: modern flyttade till Norrköping för att arbeta på textilfabrik, gifte om sig och tog med sig Moa. Styvfadern hade alkoholproblem, de hade konstant ont om pengar och fick ofta flytta. Hon visade tidigt intresse för skrivande och för politik. Hon kunde skildra arbetarklassen och kvinnor på ett frispråkigt och skarpsynt sätt, samtidigt som hennes språk var lättillgängligt och gjorde att många kunde läsa och uppskatta hennes romaner.
Böckerna om Mia är självbiografiska och handlar om hennes uppväxt, som hon skildrar med skarpsynthet, humor och ärlighet. Den första boken i serien, ”Mor gifter sig”, kom ut på Albert Bonniers förlag 1936 och blev tv-serie 1979. När boken tar sin början är Mia 7 år och undrar varför hennes mor vill gifta sig med en karl som bara är till besvär. Det är en fråga man kan ställa sig många gånger i Moa Martinssons böcker.
Om författaren